Hoe ben je verzekerd bij diefstal van je auto?

Hoewel het aantal autodiefstallen in dalende lijn is, zijn er toch nog wel enkele automerken die extra risico lopen op diefstal, zoals BMW, Audi en Volkswagen. Het is dus heel belangrijk bij diefstal van je auto, om te weten hoe je verzekerd bent en of je verzekering ook diefstal dekt. Wanneer je een WA-verzekering hebt, dan heb je pech, want een WA-verzekering is er alleen om schade te vergoeden die jij bij een tegenpartij maakt. Wanneer je een WA+ of allrisk verzekering hebt, dan kan je gecompenseerd worden, afhankelijk van de voorwaarden van je polis. Het is dus van belang om alle autoverzekeringen goed te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld op Autoverzekering.nl.

Wat als je auto is gestolen?

Het eerste wat je moet als je merkt dat je auto gestolen is aangifte doen. Je auto wordt dan opgenomen in het register gestolen voertuigen en ben je in ieder geval gedekt, wanneer de dief schade veroorzaakt. Ook moet je je verzekeraar contacteren. Wordt je auto binnen 30 dagen teruggevonden, dan betaald de verzekering alleen eventuele schade uit. Mocht je auto niet teruggevonden worden dan kan de verzekeraar uitbetalen. Met welke regeling dat gebeurt is afhankelijk van de voorwaarden van de autoverzekering:
• Nieuwwaarde – de waarde gelijk aan de nieuw gekochte auto.
• Aanschafwaarde – de waarde gelijk aan de tweedehands gekochte auto.
• Gelijkwaardige auto – de waarde gelijk aan een gelijkwaardige auto.
• Dagwaarde – de waarde gelijk aan hoeveel de huidige auto op dit moment waard is.

Wanneer de auto alsnog teruggevonden wordt, dan moet je het uitbetaalde bedrag wel weer aan de verzekeraar terugbetalen.

Wanneer je WA+ of allrisk verzekerd bent, dan zal eventuele schade aan inbouwapparatuur ook uitbetaald worden. Check wel van te voren je autoverzekering, want er kunnen nogal verschillen in voorkomen. Missende of schade aan losse accessoires vallen meestal onder een inboedelverzekering en niet onder een autoverzekering.

De autoverzekering

Om diefstal te verminderen hebben verzekeraars inmiddels de startonderbreker al verplicht gesteld, maar steeds vaker eist een verzekeraar ook de aanwezigheid van een beveiligingssysteem. Heel belangrijk bij dit alles is om de juiste autoverzekeraar te kiezen, via de eerdergenoemde website Autoverzekering.nl of via Overstappen.nl/autoverzekering. Vergelijk dus alle autoverzekeringen voor de beste en goedkoopste verzekering voor jou.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *