Waar op letten bij aankoop auto

Bij de aankoop van een (nieuwe) auto moet je een aantal zaken regelen. Als eerst moet je het kenteken overschrijven op jouw naam, zodat je officieel eigenaar bent. Vanaf dat moment bij jij verantwoordelijk voor de autoverzekering; zonder mag je de weg niet op dus je moet er een afsluiten (tenzij je het kenteken schorst). Ook moet je een apk regelen voor het voertuig.

Tenaamstellingsverslag
Een belangrijk onderdeel van de overdracht bij de verkoop van een auto is de tenaamstelling. De verkoper hoort jou als koper een tenaamstellingverslag te sturen. Dit verslag heeft een meldcode van vier cijfers die je nodig hebt voor de aanvraag van de autoverzekering. Ook krijg je een zogenoemd kentekencard met een code van vijf cijfers. Die code vormt samen met de meldcode de tenaamstellingscode waarmee je het gekochte voertuig op jouw naam kunt zetten. Je hebt dus beide delen, zowel de meldcode als de code van de kentekencard, nodig om de auto over te kunnen schrijven.

Auto overschrijven
Alleen wanneer de auto wordt overgeschreven op jouw naam, ben jij de eigenaar van het voertuig. Voor het overschrijven heb je een aantal documenten nodig. Naast de tenaamstellingscode en de kentekencard heb je ook een geldig legitimatiebewijs nodig. Op het moment dat de auto is overgeschreven, krijg je een nieuw tenaamstellingsverslag als bewijs dat de auto nu van jou is. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs waarmee je aan kunt tonen dat de auto is overgeschreven. Dit bewijs is voor de verkoper van de auto.

Kentekencard
De kentekencard krijg je van de RDW op het moment dat de auto is overgeschreven. Hierop staan een aantal belangrijke gegevens over het voertuig en over jou als eigenaar. Op de kentekencard staat ook een deel van de tenaamstellingscode. Het andere deel staat in het tenaamstellingsverslag. Bewaar je deze twee items bij elkaar, dan is het bij diefstal makkelijk om de auto over te schrijven op een andere naam. Het is daarom verstandig om deze twee codes niet bij elkaar te bewaren.

Autoverzekering berekenen en afsluiten
Als je een auto hebt gekocht, moet er een autoverzekering worden afgesloten. Zorg dat je daar op tijd bij bent, want de autoverzekering moet ingaan op het moment dat jij eigenaar bent van het voertuig. Je kunt namelijk de weg niet op zonder dat de auto minimaal een WA-verzekering heeft. Je wilt natuurlijk zo voordelig mogelijk uit zijn, dus laat de autoverzekering berekenen. Dit kun je ook zelf doen, door online een vergelijking te maken op een vergelijkingssite. Om een vergelijking te kunnen maken heb je een kenteken nodig. Nadat je een aanvraag hebt gedaan voor een autoverzekering, ontvang je meestal per e-mail een bevestiging van de verzekeraar en kun je vrijwel meteen de weg op. Vervolgens heb je ook nog een groene kaart nodig als verzekeringsbewijs. Die vraag je ook aan bij de verzekeraar. De groene kaart moet je in bepaalde landen in Europa nog verplicht bij je hebben. Bovendien staat hier handige informatie op over de geldigheidsduur van de verzekering en welke nummers je moet bellen in geval van pech.

Wegenbelasting
Zodra je eigenaar bent van de auto moet je ook wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) gaan betalen. Bij een nieuwe auto betaal je wegenbelasting vanaf de afgiftedatum die op de kentekencard staat. Bij een tweedehands auto moet je wegenbelasting betalen vanaf de aankoopdatum. Op de website van de Belastingdienst kun je een berekening maken van de hoogte van de wegenbelasting die je gaat betalen.

Apk
De auto moet gekeurd worden. Dit gebeurt tijdens een Algemene Periode Keuring (apk). De apk wordt uitgevoerd door een bedrijf dat erkend is door de RDW. Hoe vaak de auto gekeurd moet worden, heeft onder meer te maken met de brandstof. De RDW weet hoe vaak jouw nieuwe of tweedehands auto moet worden gekeurd.

 

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *