Autodiefstal komt veel minder vaak voor

In acht jaar tijd is het aantal autodiefstallen in Nederland met 40 procent gedaald. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs. Daarmee is dit onder alle vormen van diefstal de sterkste afname. Ook werden in die periode minder auto-onderdelen en spullen uit auto’s gestolen. Dat percentage halveerde bijna.
Autodiefstal minder in trek, maar dief ook minder vaak gepakt
Volgens het onderzoek van het CBS daalde het aantal gestolen auto’s van 1 op de 527 voertuigen in 2010, naar 1 op de 948 in 2017. Afgelopen jaar werden er 8.670 auto’s gestolen, terwijl dat er in 2010 nog 14.450 waren. Hoewel het aantal autodiefstallen in het algemeen afneemt, werden de daders de afgelopen jaren ook minder gepakt. Ook dat blijkt uit het onderzoek van het CBS. In de periode tussen 2011 en 2015 daalde het percentage van zaken waarbij de politie minstens één verdachte op het oog had van 11 naar 8 procent. En in 2016 en 2017 zou dit percentage verder zijn afgenomen, hoewel het onderzoek in veel zaken nog wel liep.

 

Auto’s vaker teruggevonden
De dader van een autodiefstal wordt weliswaar minder vaak, gepakt maar gestolen voertuigen worden wel vaker teruggevonden. Uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt dat het aantal teruggevonden auto’s tussen 2012 en 2017 is gestegen van 22 naar 36 procent. Vooral jonge auto’s, van minder dan zes jaar oud, worden vaker teruggevonden. Ook de schadelast van dit type voertuigen is gedaald, van 130 miljoen euro in 2015 maar 85 miljoen euro in 2017.

 

Diefstaldekking
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar als de auto wordt gestolen, kan een goede dekking van de autoverzekering in elk geval helpen bij het vergoeden van de schade. Diefstal of inbraak is gedekt bij een WA-verzekering met beperkt casco of een allriskverzekering. Voor mensen met de simpelste en minimale dekking die een WA-verzekering biedt, is er geen vergoeding bij diefstal. De leeftijd van een auto is vaak bepalend voor de dekking die wordt gekozen voor een verzekering. Is een auto ouder dan tien jaar, dan is een WA-verzekering aan te raden. Voor een dure, oude auto met een hoge dagwaarde kan een autoverzekering die diefstal wel vergoedt alsnog aan te raden zijn. Hou hier rekening mee het autoverzekering afsluiten.

 

Grootste risico’s Nederland

De hoogte aantallen in autodiefstallen per duizend personenauto’s, liggen in gemeenten in Limburg, Heerlen en Maastricht. Daar is het aantal gestolen auto’s 7 op 1.000. Ook in de grote vier – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – ligt het aantal diefstallen hoger dan het gemiddelde van Nederland. Dat gemiddelde lag tussen 2015 en 2017 op 1,24 gestolen auto’s per 1.000 wagens. In Arnhem en Nijmegen ondervindt 4 op de 1.000 auto’s diefstal. Ook bepaalde auto’s zijn meer in trek, dure wagens als elektrische auto’s bijvoorbeeld. Om dit hogere risico op diefstal, kan de premie voor een autoverzekering in dit soort gemeenten ook hoger zijn.

 

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *