Verschillende soorten autoverlichting

In een auto zijn verschillende soorten verlichting te vinden. Ook aanhangers kennen verschillende verlichting. Wat is het verschil tussen al deze soorten verlichting en wanneer mag je welke verlichting voeren? In dit artikel lees je er alles over.

Dagrijverlichting

Dit is een relatief nieuwe vorm van verlichting. Enkel auto’s die gebouwd zijn na 2010 kennen deze vorm van verlichting. Dit soort verlichting is bedoeld om auto’s overdag beter zichtbaar te maken, zonder daarvoor het dimlicht te hoeven gebruiken. Dagrijverlichting bestaat vrijwel altijd uit ledlampen, waardoor het stroomverbruik nihil is. Dagrijverlichting mag enkel overdag gevoerd worden. Wanneer de situatie daar om vraagt, bijvoorbeeld bij slecht weer, dient het dimlicht ingeschakeld te worden.

Dimlicht

Dimlicht is de verlichting die je verplicht bent om te voeren wanneer het donker is. Wanneer er overdag sprake is van mist, regen of slecht zicht, dien je deze verlichting ook overdag te voeren. Wanneer je gebruik maakt van H7 led koplampen ben je te allen tijde goed zichtbaar en kunnen andere automobilisten je nooit over het hoofd zien. Dimlicht draagt er ook aan bij dat je de weg voor je goed kan overzien. Let er wel goed op dat de dimlichten goed zijn afgesteld. Als deze te ver naar boven schijnen, verblind je de overige weggebruikers.

Stadslicht

Anders dan de naam doet vermoeden, is het niet toegestaan om deze verlichting te voeren binnen de bebouwde kom wanneer het noodzakelijk is dat de lampen ingeschakeld zijn. Stadslichten zijn te zwak en geven niet voldoende licht af. Stadslicht wordt doorgaans gebruikt om geparkeerde auto’s beter zichtbaar te maken. Ook overdag bij helder weer mag je stadslichten voeren.

Groot licht

Groot licht is handig als je op een afgelegen stuk weg rijdt waar geen verlichting naast de weg staat. Met groot licht verlicht je de gehele weg voor je en mag je alleen voeren als er geen overig verkeer rijdt. Met deze verlichting verblind je alle overige weggebruikers.

Mistlicht

Met mistlampen wordt er een fel licht gecreëerd, zodat je ook in tijden van dichte mist goed zichtbaar bent. Er zijn echter wel regels aan verbonden wanneer je deze verlichting wel of niet mag voeren. Zo mag het mistlicht alleen maar gevoerd worden wanneer het zicht minder is dan 200 meter. Het mistachterlicht mag niet eerder gevoerd worden wanneer het zicht minder is dan 50 meter. Wanneer je mistlichten voert terwijl het niet mistig is, verblind je je overige weggebruikers en kan je een boete opleveren. 

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *