Bijtelling 2016: wat gaat er veranderen?

Al bijna toe aan een nieuwe leaseauto? U zou er maar zomaar goed aan kunnen doen dat nog dit jaar te regelen. Per 1 januari maken de huidige bijtellingsklasses plaats voor een nieuwe onderverdeling met behoorlijk hogere percentages. Wordt uw auto nog in de maand december geleverd, dan kunt u nog vijf jaar lang profiteren van de bijtelling van 2015.

7% bijtelling in 2015? Vanaf 1 januari is dat 15%

Onder de huidige 7% klasse vallen auto’s met een CO2-uitstoot van 1 tot 50 gram per kilometer. Dit zijn voornamelijk plug-in hybrides. De gehele klasse verhuist straks naar de nieuwe bijtellingscategorie 15%. Als voorbeeld nemen we de populaire Volkswagen Golf GTE Plug-in Hybrid met een cataloguswaarde van € 36.995,-. Deze hybride auto kunt u op dit moment nog leasen met 7% bijtelling. Vanaf 1 januari wordt dat 15%. Daarmee wordt uw maandelijkse fiscale bijtelling méér dan verdubbeld. Dat kan voor de leaserijder flink in de papieren lopen.

14% bijtelling in 2015? Vanaf 1 januari is dat 21%

De huidige bijtellingsklasse 14% bestaat uit auto’s met een CO2-uitstoot tussen 51 en 82 gram per kilometer. Vrijwel deze hele klasse wordt straks samengevoegd met de huidige 20% categorie. Voor deze categorieën samen gaan we straks 21% bijtelling betalen. Dat betekent dat het verschil op huidige 20% auto’s maar minimaal is, maar op auto’s met 14% bijtelling des te groter.

Bijtelling 2016 berekenen

Hoe veel bijtelling u betaalt is afhankelijk van een aantal factoren. Vaststaande factoren zijn de bijtellingsklasse van de nieuwe leaseauto en de cataloguswaarde van deze auto. Voor elke situatie uniek zijn natuurlijk het bruto jaarsalaris, een eventuele eigen bijdrage en eventuele niet-vergoede autokosten.

Overweegt u eind 2015 of begin 2016 een nieuw leasecontract af te sluiten? Laat dan uw accountant voor u doorrekenen hoe groot de verschillen zijn voor uw eigen situatie!

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *