Wat voor autoverzekering moet ik afsluiten?

Iedere auto-eigenaar in Nederland moet verplicht een autoverzekering afsluiten. De autoverzekering verzekert de bestuurder tegen schade die wordt veroorzaakt bij derde partijen. Dit betekent dat schade die is ontstaan bij een andere partij bij een botsing vergoed kan worden. Er zijn echter ook autoverzekeringen die schade aan het eigen voertuig verzekeren. Een dergelijke uitgebreide dekking is niet wettelijk verplicht, maar in veel gevallen wel aan te raden. Welke autoverzekering je moet afsluiten, verschilt per voertuig. Een aanrader van ons is de autoverzekering van Ohra.

Basis WA-verzekering, beperkt casco of volledig casco

We maken grofweg onderscheid tussen drie soorten autoverzekeringen: de standaard wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering), de beperkt cascoverzekering en de volledig cascoverzekering (ook wel bekend als de all-riskverzekering). De WA-verzekering dekt alleen schade veroorzaakt bij andere partijen. Hierbij kan gedacht worden aan blikschade bij een andere auto, maar ook letselschade bij een inzittende van het andere voertuig. Een basis WA-verzekering heeft een dekking van tenminste 2 miljoen, vastgelegd in de wet.

Een beperkt cascoverzekering dekt niet alleen schade aan andere partijen, maar ook enkele vormen van schade aan het eigen voertuig en de inzittenden. Hierbij kan gedacht worden aan schade door weersomstandigheden, brand en een aanrijding met een dier. Bij de meeste autoverzekeraars wordt schade veroorzaakt door een aanrijding met een andere weggebruiker niet gedekt bij de beperkt cascoverzekering. De allrisk, oftewel volledig cascoverzekering dekt alle vormen van schade aan het eigen voertuig, ook schade veroorzaakt door een ongeluk met andere weggebruikers. De voorwaarden kunnen overigens per autoverzekeraar verschillen. Bovendien mag de schade nooit opzettelijk veroorzaakt zijn en wordt de schade alleen vergoed als de schade niet redelijkerwijs voorkomen had kunnen worden door beter te handelen.

WA, beperkt casco of volledig casco?

De keuze voor het type autoverzekering dat je afsluit hangt met name af van de leeftijd van je voertuig. Voor nieuwe auto’s, tot ongeveer 5 jaar oud, is meestal de volledig cascoverzekering de beste keuze. Tussen de 5 en 12 jaar is beperkt cascoverzekering meestal de beste keuze. Auto’s ouder dan 12 jaar kunnen beter alleen WA-verzekerd worden. Reden hiervoor is dat je meer premie betaalt voor oude voertuigen, omdat reparatiekosten vaak ook hoger zijn voor oudere auto’s. In de praktijk ben je dan goedkoper uit als je eventuele schade aan het voertuig zelf betaalt dan dat je maandelijks een hoge premie betaalt voor een beperkt- of volledig cascoverzekering.

Waar het kantelpunt ligt om te kiezen tussen een volledig- en beperkt cascoverzekering of tussen een beperkt casco en basis WA-verzekering, verschilt per voertuig. Een autogarage kan op dit punt adviseren. Je kunt bij de APK-keuring advies vragen. Het is verstandig om dit vooraf te doen, zodat de garage tijdens de APK-keuring extra kan letten op bepaalde factoren die invloed kunnen hebben op de keuze voor een bepaald type autoverzekering.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *