Achterruit vervangen na een auto-inbraak: wat zijn de mogelijkheden?

Woont u in het westen van het land? Dan is de kans klein dat u nog nooit de gevolgen van een auto-inbraak gezien heeft. In 2018 werd namelijk meer dan 30 keer per dag ingebroken in een auto in Zuid- en Noord-Holland. Ook in Brabant en Utrecht werd veel ingebroken: meer dan 20 inbraken per dag volgens verzekeraar Independer. Bij het inbreken kan de dader ervoor kiezen om de achterruit in te slaan om zo toegang te krijgen tot de auto. Gebeurt dit bij uw auto, dan moet de achterruit vervangen worden. Wat zijn de kosten en waar kunt u een kwalitatieve achterruit kopen zonder direct tegen hoge kosten te lopen?

Toegang tot de auto krijgen via de achterruit?

Het lijkt op het eerste oog onwaarschijnlijk dat de dader de achterruit kiest. Toch komt het vaker voor dan u denkt. Wanneer de auto met de neus naar de straat geparkeerd is, is het riskant om de zijruit in te slaan. Deze is immers vaak goed in het zicht van voorbijgangers. De achterruit niet, omdat deze in dit geval vaak richting een hek of muur gericht is. De achterruit inslaan is bij de meeste auto’s daarnaast even eenvoudig als het inslaan van een zijruit. De meeste autofabrikanten kiezen namelijk voor gehard glas in de achterruit. Er zijn weinig modellen met gelaagde achterruiten. Heeft u wél een auto met een gelaagde achterruit, dan is de kans klein dat de inbreker op deze manier uw auto in kan komen, tenzij deze bijzonder veel tijd heeft, plus gereedschap en de mogelijkheid om ongestoord te werken. En dat komt heel zelden voor.

Een andere factor is het autoalarm. Deze is vaak aangesloten op de zijruiten, omdat dit de meest gebruikelijke keuze is van inbrekers. Is er géén autoalarm aangesloten op de achterruit en bevindt deze zich op een blinde plek, dan is de achterruit een logische keuze.

Mijn achterruit is ingeslagen en moet vervangen worden

Op het moment dat deze ruit ingeslagen wordt, moet de achterruit vervangen worden. Gehard glas valt namelijk in duizenden stukjes uiteen, waardoor reparatie per definitie onmogelijk is. U kunt besparen op de achterruit vervangen kosten door dit zelf te doen, maar er is een andere manier waarop u nog veel meer kunt besparen.

Gaat u een nieuwe achterruit kopen voor uw auto, kijk dan eerst eens op de after market. Daar zijn de prijzen voor de achterruiten veel lager omdat er geen merklogo in de ruit verwerkt is. De after market achterruiten worden echter gewoon op dezelfde manier gefabriceerd en voldoen aan identieke eisen, waarmee u er zeker van bent dat u een kwalitatieve achterruit voor uw auto kiest.

Het prijsverschil is zo groot dat de achterruit kopen en laten vervangen door een expert vaak nog steeds goedkoper is dan alleen de nieuwe achterruit bij de dealer, exclusief de achterruitmontage.

Kan ik de achterruit zelf vervangen?

Afhankelijk van uw technische kennis, ruimte en het model auto dat u heeft, is zelf de achterruit vervangen vaak mogelijk. Ook zijruiten vervangen na auto-inbraak is goed te doen wanneer u niet over twee linkerhanden beschikt. Het zelf vervangen van de voorruit raden we ten zeerste af, maar deze zal het laatste slachtoffer zijn wanneer een crimineel besluit om in uw auto in te breken.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *