Autoschade en geen winterbanden: gevolgen voor de verzekering?

Echt winters zijn in Nederland eerder een uitzondering dan een regel. In het buitenland en zeker in de hoge toppen is echter het omgekeerde waar. Het is dan ook niet onlogisch dat deze landen er totaal andere regels op nahouden als het aankomt op het gebruik van winterbanden. Wij geven kort weer wat de verplichtingen zijn in diverse Europese landen en wat de consequenties zijn van het rijden zonder winterbanden voor jouw aansprakelijkheid en de dekking door de autoverzekeraar.

Nederland: geen verplichting

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Ook bij hevige sneeuwval zal je niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden na een ongeval en zal de autoverzekeraar de schade gewoon dekken. Wel kunnen schadegevallen al snel voor onduidelijkheid zorgen en lijken verzekeraars soms aan te sturen op een gedeelde aansprakelijkheid. Het veiligste is met andere woorden om bij hevige sneeuwval en winterse temperaturen toch te kiezen voor de veiligere winterbanden.

Duitsland

In Duitsland geldt de regel dat een auto voorzien moet zijn van banden die geschikt zijn voor de actuele weersomstandigheden. Een all-season-band is ook toegelaten, maar dan moet deze voorzien zijn van het Alpine-symbool (alhoewel hier een overgangsregeling geldt tot 30 september 2024). Er is geen specifieke periode waarbinnen winterbanden verplicht zijn: de bestuurder dient zich steeds te baseren op de actuele weersomstandigheden. Niet alleen kun je een boete krijgen indien je foutieve banden gebruikt, maar dit kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en de verzekeraar kan nalatigheid inroepen om (een deel van) de schade niet te dekken.

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. In principe hoef je bij winterse omstandigheden op 16 april dus geen winterbanden meer gebruiken. Wel kan het buiten de vastgestelde verplichte periode op bergwegen verplicht worden om toch winterbanden of zelfs sneeuwkettingen te gebruiken. In dat laatste geval wordt dat steeds aangegeven door een passend verkeersbord. De boetes bij niet-naleving kunnen sterk oplopen en bovendien kan de wagen ook in beslag worden genomen.

Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden niet wettelijk verplicht, maar zijn ze in de praktijk sterk aan te raden. Hier gaat men immers uit van het menselijk verstand: in winterse omstandigheden kies je voor winterbanden want anders ben je nalatig. Die nalatigheid kan in dat geval gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid, zelfs indien de andere partij een fout beging.

Opgelet bij offroad

Winterbanden en een wagen met vierwielaandrijving: soms staan we te popelen om ons toch even offroad te wagen. Weet dat dit voor de autoverzekering zelden een goed idee is. De meeste verzekeraars voorzien in dit geval immers een clausule van niet-dekking. Met andere woorden: zelfs indien je geen fout beging, zal de verzekeraar de schade niet uitbetalen. De autoverzekering vergelijken kan gelukkig de moeite lonen: sommige verzekeraars zijn minder streng dan andere. Ook bestaan er specifieke formules waarbij deze schade wel gewoon gedekt wordt.

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *